Lauri Nevanperä

Tilaa uutiskirje

Saat tiedon uusista kirjoituksista. Silloin tällöin kirjoitan yksinoikeudella tilaajille.

Nokia Arenan ympäristöäVihreät logo

IT-ala Tampereella 1: Yritykset, kaupunki ja edunvalvonta

Tilaa uutiskirje

Saat tiedon uusista kirjoituksista. Silloin tällöin kirjoitan yksinoikeudella tilaajille.

Lauri Nevanperä
Lauri Nevanperä | Tampere

Tämä on ensimmäinen osa kolmiosaista sarjaa joka käsittelee it-alaa Tampereella.

Tampereelta irtisanottiin valtava määrä ohjelmoijia 2010-luvulla kun Nokia romahti. Kuten markkinataloudessa yleensäkin, tuho loi tuhkakasan josta alkoi versoa uusia kasvutarinoita. Näitä ovat mm. Solita, Gofore, Vincit. Katsotaan tätä tarinaa

Konsulttitalojen nousu

Huomionarvoista on, että iso osa kasvuyrityksistä on konsulttitaloja. Tämä on ymmärrettävää: Nokian kaatuessa työttömäksi jäi taitavia ohjelmoijia. Tämä markkinatilanne mahdollisti konsulttitalojen nopean kasvun. Nämä talot välittävät osaamista yrityksille, jotka tarvitsevat sitä digitalisaation sekä tekoälymurroksen aikakaudella.

Alalla toimivana tiedän yhden asian: Konsulttitalot ottavat työntekijöiden kouluttamisen tosissaan. Niiden työkulttuuri on erinomainen, ja työnkuviin kuuluu monipuolisia projekteja eri toimialoilla.

Teknologiamurroksissa konsultoinnin tarve kasvaa. Tamperelaisten konsulttitalojen vahva oppimiskulttuuri on tässä murroksessa merkittävä kilpailuetu. Tämä auttaa paikallisia yrityksiä kasvamaan, ja voi poikia uusia yrityksiä kun monista projekteista oppineet ja verkostoituneet konsultit aloittavat uutta liiketoimintaa.

Startupit ja meetupit

Tapahtumat ja muu verkostoituminen on tärkeää yritysten syntymiselle ja ideoiden leviämiselle. Meetupeissa eri yrityksistä tulleet asiantuntijat oppivat toisiltaan, ja tästä syntyy kipinöintiä joka voi joskus näkyä uusina ideoina sekä yrityksinä.

Myös verkossa verkostoidutaan: Koodiklinikka-Slackin Tampere -kanavalla on vajaa 500 ohjelmistokehityksen ammattilaista. IT-ala korostuukin Tampereen startupien määrässä.

Tämä kuvaaja on Tampereen startup-selvityksestä
Tämä kuvaaja on Tampereen startup-selvityksestä

Kun yritysaihio syntyy, sitä voi kehittää Tampereella Platform 6 -yhteisön avulla. Tampereen it-alan meetupeja ovat mm. Tampere JS, Web Dev & Sausages, TreSec sekä Agile Tampere.

Tulevaisuus ja edunvalvonta

IT-alan liikevaihto on tällä hetkellä Tampereella n. 1.5 miljardia, se työllistää 16 000 ihmistä, ja se kasvaa nopeasti.

Tämä kuvaaja on Business Tampereelta
Tämä kuvaaja on Business Tampereelta

IT-firmat elävät asiantuntijoista jotka haluavat asua Tampereen seudulla. Tampere ei pärjää Helsingille kilpailussa työmahdollisuuksien määrässä, mutta mepä pärjäämme olemalla hyvä paikka elää. Epäilenpä että asumisen hinta, ratikka ja keskustan muutos ihmisläheisemmäksi viemällä autot kätevästi parkkihalleihin ovat nimenomaan niitä asioita, joka tuovat kaupunkiimme sitä kätevyyttä ja sielua joka pitää huippuasiantuntijat meillä eikä esimerkiksi Helsingissä.

Keskusta on kaupungin käyntikortti, ja sanoisin että Tampereen käyntikortin rakentamiseen on 2010-luku tehty erinomaista työtä, vaikkakin nykyisen kaupunginhallituksen ote on ajoittain ailahdellut.

IT-firmat ovat hyvin keskustahakuisia, ja Tampereen 2010-luvun rohkea keskustapolitiikka näkyy yrityspäättäjille tehdyssä kyselyssä: Keskustassa toimistoja pitävät yritykset ovat keskustan muutoksiin hyvin tyytyväisiä..Luvut ovat selvät: 79% tyytyväisiä, 14% tyytymättömiä.

Miten tyytyväinen olet Tampereen keskustassa vuodesta 2011 tehtyihin muutoksiin?
Miten tyytyväinen olet Tampereen keskustassa vuodesta 2011 tehtyihin muutoksiin?

IT-firmat ovat verrattain nuoria, eikä niillä ole samanlaista edunvalvontakokemusta kuin vaikkapa teollisuudella. Tämä näkyy edunvalvonnassa. Uskon että Kauppakamari on erinomainen toimija esimerkiksi viennin edistämisesä ja kasvun tukena, mutta keskusta- ja liikennepolitiikassa kuitenkin kannat ovat olleet varsin vanhanaikaisia: jos Kauppakamarista olisi kiinni, Tampereella ei olisi ratikkaa eikä nykyistä Hämeenkatua. (päätöksen tultua alkoivat kuitenkin kannattamaan raitiotien laajentamista, ja tästä hatunnosto).

Kauppakamarin toimitusjohtaja kommentoi aikanaan seuraavasti Hämeenkadusta puhuttaessa: Tampereen liikennettä on kehitetty ideologisesta vihervasemmistolaisesta näkökulmasta sivuuttaen pari tosiasiaa. Kommentin jälkeen Tampereen keskusta on noussut Suomen taloudellisesti vahvimmaksi toista vuotta putkeen., olemme nousseet Suomen vetovoimaisimmaksi kaupungiksi ja olemme yrityspäättäjien silmissä kokonaisvaikutelmaltaan positiivisin yli 40 000 asukkaan kaupunki.

J. Howard Moore totesi aikanaan "Progress is not natural. We are geared to go round and round.". Tällä hetkellä näen että etenkin kaupungeissa on syytä olla eteenpäinkatsovia voimia. Taloudellinen vahvuus ja asukkaiden viihtyvyys vaatii progressiivista ja käytännönläheistä otetta.

Olen ehdolla kunnallisvaaleissa ja omalta osaltani pyrin vaalimaan taloudellisesti vahvaa ja viihtyisää Tamperetta. Nämä kun usein kulkevat käsi kädessä.

Miten pelataan kortit oikein it-firmojen kanssa?

Varmistetaan että Tampere on kaupunki jossa osaajat haluavat olla. Tarvitaan kaupunkibrändin rakentamista, saavutettavaa, viihtyisää ja sielukasta kaupunkikeskustaa, viihtyisiä asuinalueita sekä myös englanninkielisiä palveluita ulkomailta tuleville. Kun kilpaillaan kovasta osaamisesta, se kilpailu käydään pehmeillä asioilla.
Lauri Nevanperä
343

Olen ehdolla kunnallisvaaleissa Vihreiden ehdokkaana. Tutustu tai tue kampanjaa jos ajan sinulle tärkeitä asioita.

Tutustu vaaliteemoihiniAuta kampanjassa
Profiili RedditissäProfiili ThreadsissaProfiili BlueskyssäProfiili X:ssäProfiili InstagramissaProfiili FacebookissaProfiili YouTubessa
Vihreät logo
Saat tiedon uusista kirjoituksista

Lue toinenkin

Lue lyhyt

Katso kaikki lyhyet

Katso Youtubessa